Καλιφόρνια: Πώς πήρε το όνομά της;

Καλιφόρνια. Η πολιτεία της μακρινής δύσης που πάντα συμβόλιζε το όνειρο, τον πλούτο, την επιτυχία. Γνωστή σε όλον τον κόσμο για τα κινηματογραφικά στούντιο και τους αστέρες που ζουν εκεί, για το surf, την ξεγνοιασιά και το μόνιμο καλοκαίρι. Γιατί, όμως, ονομάστηκε έτσι; 

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τη ρίζα της λέξης “Καλιφόρνια”. ‘Ομως, οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν πως η ονομασία αυτή έχει σχέση με το μυθιστόρημα του 16ου αιώνα, με τίτλο Las Sergas De Esplandian, του συγγραφέα Garci Rodriguez De Montalvo. Το μυθιστόρημα ήταν δημοφιλές κατά την περίοδο των εξερευνήσεων των Ισπανών στο Μεξικό και τη χερσόνησο της Καλιφόρνια. Το βιβλίο περιγράφει ένα φανταστικό νησί των ανατολικών Ινδιών, την Καλιφόρνια, που κυβερνάται από τη βασίλισσα Calafia (ή Califia). Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε  αυτό το όνομα πιθανώς επηρεασμένος από το αραβικό Khalif, που σημαίνει “ηγέτης” (εξού και Χαλιφάτο).  

Όταν οι Ισπανοί εξερευνητές του 16ου αιώνα βρέθηκαν για πρώτη φορά στη χερσόνησο, στην αρχή την πέρασαν για ένα νησί που έμοιαζε με εκείνο στην περιγραφή του βιβλίου του Montalvo. Στην αρχή ονομάστηκε Καλιφόρνια μόνο η χερσόνησος, όμως σιγά σιγά, με την επέκταση των ισπανικών κατακτήσεων, επεκτάθηκε και το όνομα της περιοχής βορειότερα, όπως επίσης και σε κομμάτι της ενδοχώρας. 

Άλλες θεωρίες προέλευσης του ονόματος

Η λέξη Καλιφόρνια μπορεί να προέρχεται από το λατινικό Calida Fornax, που σημαίνει καυτός φούρνος.

Σε μια διάλεκτο των ιθαγενών της περιοχής, Kali Forno, σήμαινε ψηλά βουνά. Ωστόσο, το όνομα Καλιφόρνια δόθηκε στην περιοχή πριν αρχίσουν οι σχέσεις των Ισπανών με τους ντόπιους κατοίκους.

Νοεμβρίου 2020,

Δημήτρης Α. Βλάχος