Τζένγκις Χαν: 1 στους 200 άνδρες, άμεσος απόγονός του

Τζένγκις Χαν: η επεκτατική πολιτική του και η συνήθειά του να διεκδικεί τις πιο όμορφες αιχμάλωτες γυναίκες κατά τις ανελέητες κατακτήσεις του, είναι οι λόγοι που ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ανθρωπότητας έχει ίχνος του DNA του.

Ο Τζένγκις Χαν ήταν ηγέτης της Μογγολικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 13ου αιώνα. Έμεινε στην ιστορία επειδή κατάφερε να ενοποιήσει τις Μογγολικές φυλές. Μετά από μια σειρά πολέμων με νικητήρια έκβαση, εξασφάλισε στους Μογγόλους την κυριαρχία στην Ασία.

Ο Τζένγκις Χαν μπαίνει στο Πεκίνο, Πηγή Wikipedia

Το 2003, μια γενετική έρευνα αποκάλυψε ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών στον κόσμο είναι άμεσοι απόγονοι του Τζένγκις Χαν. Ο Τζένγκις Χαν πέθανε περίπου 750 χρόνια πριν. Αν θεωρήσουμε ότι μία γενιά διαρκεί 25 χρόνια, μεσολαβούν περίπου 30 γενιές μεταξύ της εποχής μας κι εκείνης της περιόδου. Περίπου το 10% των ανδρών που κατοικούν στα σύνορα της Μογγολικής Αυτοκρατορίας -όπως αυτή ήταν την περίοδο του θανάτου του Χαν- έχουν το ίχνος του DNA του. Δεκαέξι εκατομμύρια άνδρες που ζουν στις μέρες μας, σε όλον τον κόσμο αλλά κυρίως στην Ασία, έχουν ίχνος του DNA του μεγάλου Χαν στο χρωμόσωμα Υ.

Ο δόκτωρ Chris Tyler-Smith, επικεφαλής στην έρευνα της ομάδας γενετιστών, δήλωσε πως ένας Πέρσης ιστορικός του 13ου αιώνα είχε ισχυριστεί ότι σε έναν αιώνα από τη γέννηση του Χαν, οι ενθουσιώδεις συνήθειες ζευγαρώματός του είχαν δημιουργήσει μια γενεαλογία περισσότερων από 20.000 ατόμων.

Φωτογραφία Τίτλου: Πηγή biography.com

7 Δεκεμβρίου 2020,

Ντένη Κεφάλα