Η εξέλιξη της γυναικείας μόδας σε 187 σκίτσα

Η εξέλιξη της γυναικείας μόδας από το 1784 μέχρι το 1970 σε 187 σκίτσα με χρονολογική σειρά. Το ένδυμα αποτελεί ένα είδος σημαντικού κώδικα επικοινωνίας και αντανακλά τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές της κάθε εποχής.

Κάποιος χρήστης της πλατφόρμας Imgur έφτιαξε ένα γράφημα μοντέρνων γυναικείων ενδυμάτων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σε χρονολογική σειρά από το 1784 έως το 1970. Η συλλογή έγινε χρησιμοποιώντας ως πηγή διακοσμητικά πιάτα που απεικόνιζαν το στυλ των ρούχων που ήταν στη μόδα την κάθε χρονιά. Και η εξέλιξη του ενδύματος είναι φανερή.

Τα ρούχα στις πιο παλιές χρονιές ανήκαν αποκλειστικά στις αριστοκρατικές τάξεις. Με την πάροδο των χρόνων, όμως, μπήκαν και οι αστοί στον μηχανισμό της μόδας και τις τελευταίες δεκαετίες οι δημιουργίες της υψηλής μόδας είναι πιο προσιτές.

Το γράφημα μάς δείχνει ότι με τα χρόνια τα ρούχα γίνονται πιο απλά. Τα περίτεχνα και φουσκωτά φορέματα του 1700 και του 1800, που έκρυβαν όλο το σώμα, άλλαξαν ριζικά τον περασμένο αιώνα. Είναι αξιοσημείωτο το πώς έχει αντιστραφεί, πια, η αντίληψη του γυναικείου φορέματος.

Από το 1970 και μετά η φωτογραφία μόδας ανέλαβε την καταγραφή των τάσεων, βάζοντας τα σκίτσα σε δεύτερη μοίρα. Αυτό όμως δε μειώνει την αξία όλων όσων προηγήθηκαν, μάλλον το αντίθετο. Δείτε παρακάτω την όμορφη και λεπτομερή απεικόνιση των διαφορετικών γυναικείων τάσεων της μόδας σε χρονολογική σειρά.

Φωτογραφία Τίτλου, Φωτογραφίες Κειμένου: Πηγή Imgur

10 Νοεμβρίου 2020,

Ντένη Κεφάλα