Μάσκες COVID-19 σε γνωστά έργα τέχνης

Μάσκες COVID-19 καλύπτουν τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών σε διάσημα έργα τέχνης. Ο ζωγράφος Volker Hermes αναδιαμόρφωσε μια σειρά ιστορικών πορτρέτων, τα οποία γίνονται επίκαιρα χάρη στα καλυμμένα πρόσωπα των πρωταγωνιστών.

Ο καλλιτέχνης ξεκίνησε το έργο του δέκα χρόνια πριν και ασχολήθηκε με την κοινωνική σημασία της ζωγραφικής, τους κώδικες ενδυμάτων στους πίνακες και τον ρόλο της ατομικότητας στα πορτρέτα. Προσπάθησε να εκφράσει το σύγχρονο όραμά του μέσω της ψηφιακής παρέμβασης σε γνωστά ιστορικά έργα.

Καλλιτεχνική παρέμβαση σε γνωστά ιστορικά έργα από την αρχή της Αναγέννησης έως τα τέλη του 19ου αιώνα

Έντονο ενδιαφέρον δείχνει σε πίνακες που κυμαίνονται από την αρχή της Αναγέννησης έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Αναλύει την κάθε εποχή μέσω των χαρακτηριστικών κωδικών της, των μορφών αναπαράστασης καθώς και του προσωπικού οράματος του κάθε ατόμου. Θαυμάζει τους πίνακες και τους αντιμετωπίζει με σεβασμό, γι’ αυτό δεν προσθέτει κανένα εξωτερικό στοιχείο με τις παρεμβάσεις του. Επιλέγει μεμονωμένα στοιχεία του πίνακα και τα αναδιαμορφώνει. Όλες οι αλλαγές προέρχονται από τα στοιχεία του ίδιου του πίνακα

Ο ζωγράφος χρησιμοποιεί και ενσωματώνει ενδυματολογικούς κώδικες της εποχής μας, στοιχεία μόδας, φετίχ και επεξεργάζεται μια σύγχρονη και εντυπωσιακή επανερμηνεία των ιστορικών έργων ζωγραφικής. Η τεχνική του με την αναδιαμόρφωση μόνο συγκεκριμένων τμημάτων του πίνακα, αποδίδει ρεαλισμό στο έργο ενώ παράλληλα διατηρεί την αξιοπρέπεια και το πνεύμα του.

Τα πορτρέτα, τότε, ήταν πολυτέλεια και αποκλειστικό προνόμιο της αριστοκρατίας. Η πόζα, το ένδυμα, η μορφή και άλλες λεπτομέρειες χρησίμευαν ως δήλωση της θέσης τους στην κοινωνία. Αυτές οι δηλώσεις, τότε, ήταν κατανοητές σε όσους έβλεπαν τον πίνακα. Σήμερα δεν κατανοούμε πλέον αυτούς τους κώδικες, έχουμε συνηθίσει στη γρήγορη και άμεση ανάλυση των ανθρώπων και των γεγονότων. 

Τα έργα του είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Σήμερα, η κάλυψη του προσώπου με μάσκες αντιπροσωπεύει μια πραγματική ανάγκη και συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα. Το έργο της ιστορίας της τέχνης γίνεται σύγχρονο και επίκαιρο στη σειρά καλυμμένων προσώπων των πορτρέτων του Volker Hermes. 

Δείτε κάποιες από τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις του Volker παρακάτω:

© Volker Hermes

© Volker Hermes

© Volker Hermes

© Volker Hermes

© Volker Hermes

© Volker Hermes

© Volker Hermes

Φωτογραφία Τίτλου, Φωτογραφίες Κειμένου: © Volker Hermes

15 Νοεμβρίου 2020,

Ντένη Κεφάλα