Ο Τάφος του Mozart

Ο Wolfgang Amadeus Mozart, μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες στην ιστορία της μουσικής, πέθανε στο σπίτι του στη Βιέννη στις 5 Δεκεμβρίου του 1791. Το πού κατέληξε όμως το λείψανό του, παραμένει μέχρι σήμερα ένα άλυτο μυστήριο. 

Μετά τον θάνατό του, ο Mozart μεταφέρθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στις 6 Δεκεμβρίου και η ταφή έγινε την ίδια μέρα, ή το επόμενο πρωί σε έναν ομαδικό τάφο στο νεκροταφείο του St.Marx. Κανένας από τους συγγενείς και φίλους τού Mozart δεν ακολούθησε τη νεκρική πομπή. Φημολογείται πως η αιτία της απουσίας τους ήταν η κακοκαιρία, κάτι που σήμερα αμφισβητείται. Ήταν μια κηδεία τρίτης κατηγορίας, η φθηνότερη που υπήρχε, αν εξαιρέσουμε τη δωρεάν κηδεία που παρεχόταν στους φτωχούς. 

Το ακριβές σημείο της ταφής παραμένει άγνωστο. Υπάρχουν μάλιστα δύο τάφοι-μνημεία στη Βιέννη, ο ένας στο St.Marx και ο άλλος στο κεντρικό νεκροταφείο, είναι όμως και οι δύο κενοτάφια. 

Το κενοτάφιο του Mozart στο νεκροταφείο
St.Marx της Βιέννης. Πηγή Wikipedia

Το 2006, στην επέτειο των 250 χρόνων από τη γέννηση του Mozart, έγινε μια απόπειρα ταυτοποίησης ενός κρανίου στη βιβλιοθήκη του Mozarteum στο Salzburg. Το κρανίο βρίσκεται εκεί από το 1902 και η παράδοση λέει πως ανήκει στον μεγάλο μουσικό. Έγινε η σύγκριση DNA του κρανίου με το DNA που βρέθηκε σε λείψανα συγγενών του Mozart, όμως οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν, ούτε όμως και να διαψεύσουν τη γνησιότητα του ευρήματος

Όπως και να έχει, οι δύο τάφοι που είναι αφιερωμένοι στον Mozart είναι κενοί. Οι ρομαντικοί μπορούν να πιστέψουν πως ό,τι απέμεινε από τον μεγάλο μουσικό βρίσκεται στο Mozarteum του Salzburg, οι κυνικοί μπορούν να το αμφισβητήσουν. Όμως η μουσική ιδιοφυία δε χρειάζεται λείψανα για να συνεχίσει να μας συναρπάζει και να μας συγκινεί μέχρι σήμερα. 

4 Οκτωβρίου 2020,

Δημήτρης Α. Βλάχος