Ο Φελλός της Σαμπάνιας

Πότε Ο Φελλός Της Σαμπάνιας Εκτοξεύεται Πιο Ψηλά;

Το άνοιγμα ενός μπουκαλιού σαμπάνιας, που συνοδεύεται από τη χαρακτηριστική εκτόξευση του φελλού είναι μια παράδοση που έχει συμβολική σημασία. Αποτελεί ένα έθιμο που υπάρχει στη δυτική κουλτούρα εδώ και πολύ καιρό και με το πέρασμα του χρόνου γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος έχει συνοδέψει πολλά σημαντικά γεγονότα της ζωής μας. Έχετε, όμως αναρωτηθεί πότε ο φελλός της σαμπάνιας εκτοξεύεται πιο ψηλά;

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα φυσικών στο Πανεπιστήμιο του Reims στη Γαλλία, αν η θερμοκρασία της σαμπάνιας είναι πιο κοντά στη θερμοκρασία δωματίου, ο φελλός θα φτάσει σε μεγαλύτερο ύψος. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρία μπουκάλια σαμπάνιας των 75 cl, που το καθένα είχε διατηρηθεί σε διαφορετική θερμοκρασία, στους 4°C, 12°C και 18°C. Στη συνέχεια παρατήρησαν την ταχύτητα του φελλού, τους υδρατμούς και την αιθανόλη που παράγεται τη στιγμή που ο φελλός πετάγεται από το μπουκάλι.

Κρουστικό Κύμα

Διαπιστώθηκε ότι η ταχύτητα του φελλού φτάνει τα 40 km/h όταν το μπουκάλι διατηρείται στους 4°C και τα 55 km/h όταν διατηρείται στους 18°C. Αυτό συμβαίνει επειδή σε υψηλότερες θερμοκρασίες το διοξείδιο του άνθρακα συμπυκνώνεται στον λαιμό της φιάλης, δημιουργώντας μεγαλύτερη πίεση. Στην πραγματικότητα, μόνο το 5% της ενέργειας που παράγεται από το άνοιγμα της σαμπάνιας χρησιμεύει για να πετάξει τον φελλό, ενώ το υπόλοιπο 95% δημιουργεί το κρουστικό κύμα: το χαρακτηριστικό ‘’μπαμ!’’.

3 Οκτωβρίου 2020,

Ντένη Κεφάλα