Ο μύθος του Robert Johnson

Ποιος Eίναι O Mουσικός Που Με Το Συγκλονιστικό Μυστικό Του, Μάγεψε Τον Μισισιπή Κι Έγινε Μύθος; 

Ο μύθος λέει ότι ο μεγάλος κιθαρίστας πούλησε την ψυχή του στον διάβολο με αντάλλαγμα ένα ασύγκριτο ταλέντο στη μουσική. Ο Robert Johnson ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες, εκφραστές του Delta Blues (των μπλουζ του Δέλτα του Μισισιπή).

Οι ιστορίες για τον Robert τροφοδοτούνται από τις λίγες πληροφορίες που έχουμε για τη ζωή του, δημιουργώντας ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από αυτήν. Λίγα ξέρουμε για τον ίδιο. Γεννήθηκε το 1911 και πέθανε το 1938. Είναι ο πρώτος μουσικός που μπήκε στο μακάβριο “club των 27”, δηλαδή των μεγάλων μουσικών σταρ που πέθαναν στα 27.

Robert Johnson: Η συμφωνία με τον διάβολο

Όλα άρχισαν από τις μαρτυρίες των συναδέλφων του. Πολλοί κιθαρίστες της εποχής αποκάλυψαν ότι ο Robert δεν ήταν μεγάλο ταλέντο στην κιθάρα. Εξαφανίστηκε χωρίς να δώσει ίχνος ζωής για ένα χρόνο και όταν επέστρεψε είχε εξελιχθεί σε δεινό κιθαρίστα, αφήνοντας τους συναδέλφους του με την απορία. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, λέγεται ότι μελέτησε με έναν γνωστό δάσκαλο των Blues. Ο μύθος όμως λέει πως συναντήθηκε σε ένα σταυροδρόμι (στη λαογραφία συμβολίζει την πόρτα που χωρίζει τον κόσμο των δαιμόνων από τον κόσμο των ζωντανών) με έναν ύποπτο άντρα με κόκκινα μάτια.

Στα τραγούδια του, που θεωρούνται αυτοβιογραφικά, υπάρχουν στοιχεία που προσδίδουν μεγαλύτερο μυστήριο στην ιστορία. “Crossroad”, “Hellhound on my trail”, “Me and my devil blues”, έχουν όλα ένα κοινό: τη συμφωνία με τον διάβολο.

Robert Johnson: το μυστήριο του θανάτου

Ακόμα και ο θάνατός του, βρίσκεται κάπου μεταξύ ιστορίας και θρύλου. Η ιστορία, που ποτέ δεν τεκμηριώθηκε, λέει ότι δηλητηριάστηκε ή μαχαιρώθηκε λόγω ερωτικών υποθέσεων. Ο μύθος λέει, ότι έχοντας πια κατακτήσει τη φήμη του μεγάλου κιθαρίστα, ο διάβολος επέστρεψε για να διευθετήσει τον λογαριασμό, παίρνοντας τη δική του ψυχή.

Στην πολιτεία του Μισισιπή υπάρχουν τρεις τάφοι που φέρουν το όνομα Robert Johnson. Φημολογείται ότι το σώμα δε βρίσκεται σε κανέναν από τους τρεις, αλλά είναι θαμμένο κάτω από εκείνη τη διασταύρωση, όπου χρόνια πριν είχε πουλήσει την ψυχή του…

29 Σεπτεμβρίου 2020,

Ντένη Κεφάλα