Ο πιο ισχυρός πειρατής όλων των εποχών…

Ο πιο ισχυρός πειρατής όλων των εποχών ήταν μια γυναίκα. Η Ching Shih, πρώην ιερόδουλη, αποκεφάλιζε όποιον δεν ακολουθούσε τις εντολές της και κατά τη διάρκεια της ζωής της κατάφερε να κυβερνάει 1.800 πλοία και 80.000 άντρες. 

Η Ching Shih, επίσης γνωστή και ως Cheng Yi Sao, κατέχει τη διάκριση του πιο ισχυρού πειρατή στην ιστορία και η ιστορία της είναι μοναδική. Ήταν ένας από τους λίγους πειρατές που αποχώρησαν από την πειρατεία, χωρίς να χάσουν τη λεία τους.

Η Cheng Yi Sao ήταν ιερόδουλη από την Καντώνα(Κίνα) και δούλευε σε ένα μικρό πορνείο στο Guangzhou. Παντρεύτηκε τον πειρατή ηγέτη Zheng Yi, ο οποίος είχε συλλάβει τον αδερφό της. Έτσι, η Ching Shih πλησίασε την ηγετική θέση. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, ανέλαβε τη διοίκηση του στόλου.

Οι νόμοι της Ching Shih

Είναι γνωστή για τη θέσπιση των αυστηρότερων νόμων στην ιστορία της πειρατείας, προκειμένου να ενώσει τα πληρώματα των πλοίων της και να τα κρατήσει υπό έλεγχο. Σημαντικοί νόμοι που θέσπισε ήταν οι εξής: 

  • Όποιος δεν ακολουθούσε τις εντολές της, αποκεφαλιζόταν επί τόπου. 
  • Απαγορεύονταν οι κλοπές του δημόσιου ταμείου αλλά και οι κλοπές των χωρικών που προμήθευαν τον στόλο της.
  • Όλα τα λεηλατημένα αγαθά έπρεπε περάσουν από ομαδική επιθεώρηση.

Επίσης, είχε θεσπίσει ειδικούς νόμους για τις φυλακισμένες γυναίκες. Οι περισσότερες γυναίκες απελευθερώνονταν αμέσως. Επίσης, οι πειρατές που βίαζαν φυλακισμένες γυναίκες σε πλοίο της Cheng, έπρεπε να θανατωθούν. 

Αργότερα παντρεύτηκε τον Cheung Po Tsai, τον υιοθετημένο γιο του συζύγου της. Με τη βοήθειά του, ζήτησε προστασία από τις παράκτιες κοινότητες. Ούτε η κινέζικη δυναστεία αλλά ούτε και οι κυνηγοί κεφαλών κατάφεραν να νικήσουν τον στρατό της, ο οποίος στη μέγιστη δύναμή του ανερχόταν σε 80.000 άντρες και 1.800 πλοία. Το 1810 ηττήθηκε από τον πορτογαλικό στρατό και, χάρη σε μια αμνηστία που προσέφερε η κινέζικη κυβέρνηση, αποσύρθηκε από την πειρατεία διατηρώντας τη λεία της.   

12 Οκτωβρίου 2020,

Ντένη Κεφάλα