Ο Πυθαγόρας Και Τα Κουκιά

Γιατί Ο Πυθαγόρας Και Οι Μαθητές Του Δεν Έπρεπε Να Καταναλώνουν Κουκιά;

Γιατί όμως ο Έλληνας φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας ακολούθησε και επέβαλε αυτή την απαγόρευση; Οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν σούπα από κουκιά, αλλά και ωμούς τους χλωρούς καρπούς με τη φλούδα. Για ορισμένους όμως Έλληνες, η κατανάλωση αυτού του οσπρίου ήταν ένα θέμα ταμπού.

Ο Πυθαγόρας και οι μαθητές του είχαν ταυτίσει τη φάβα με ένα βαθύτατο αίσθημα μυστικισμού. Ο γνωστός φιλόσοφος πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην Αίγυπτο. Εκεί μελέτησε την έννοια της μετενσάρκωσης και της μετεμψύχωσης. Σύμφωνα με πηγές, η αρχαία αιγυπτιακή λέξη για τα κουκιά ήταν “αϊρίτ”, παρόμοια με το “αΐρ” που σήμαινε “συλλαμβάνω” ή “γεννώ”. O Πυθαγόρας μάλλον θεωρούσε ότι τα συστατικά της φάβας αποτελούνταν από το ίδιο υλικό με το οποίο γίνεται η αναπαραγωγή των ανθρώπων. Μια άλλη πιθανή θεωρία είναι πως πίστευε ότι τα κουκιά εμπεριείχαν τις ψυχές των νεκρών.

Ορισμένες από τις εξηγήσεις σχετικά με την απαγόρευση της κατανάλωσης των κουκιών από τον Πυθαγόρα είναι μάλλον τετριμμένες. Οι λόγοι της απαγόρευσης μπορεί να ήταν κυρίως πρακτικοί. Θα μπορούσε να είναι απλά μια προφύλαξη κατά του κυαμισμού, μιας μορφής αναιμίας που προκαλείται από την κατανάλωση φάβας ή κουκιών. Γενικά, τα κουκιά είναι τοξικά για όσους είναι αλλεργικοί σε αυτά και γι’ αυτό, ίσως, απαγορεύτηκαν. Ακόμα και σήμερα υπάρχει στην Ελλάδα ο μύθος ότι τα κουκιά είναι δηλητηριώδη. Στην πραγματικότητα ο κυαμισμός ή, αλλιώς, η αλλεργική αντίδραση στα κουκιά, είναι κληρονομική πάθηση. Επίσης, τα κουκιά συνδέονται ακόμα και σήμερα με τις νεκρώσιμες λειτουργίες. Στην Ελλάδα, τα κουκιά αποτελούν ένα από τα κύρια συστατικά στα πολυσπόρια, σπόροι και ξηροί καρποί με γλυκιά γεύση που προσφέρονται στους αγίους και τους νεκρούς σε ορισμένες γιορτές.

25 Σεπτεμβρίου 2020,

Ντένη Κεφάλα