Ο πρώτος άνθρωπος σε φωτογραφία

Η πρώτη φωτογραφία που σώζεται μέχρι σήμερα ανέρχεται στο μακρινό 1826, πέντε μόλις χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση. Πότε, όμως, ήταν η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος εμφανίστηκε σε φωτογραφία;

Η πρώτη φωτογραφία που απεικονίζει άνθρωπο είναι του 1839 (κάποιες πηγές αναφέρουν πως είναι του 1838) και η λήψη της έγινε σε έναν δρόμο στο Παρίσι (Boulevard De Temple).

Ο δημιουργός της είναι ο ίδιος ο Λουί Νταγκέρ, εφευρέτης της νταγκεροτυπίας ή δαγκεροτυπίας, που είναι η πρώτη πρακτική και εμπορική μορφή φωτογράφισης (Πηγή Wikipedia).

Εκείνη την εποχή, ο χρόνος έκθεσης της χάλκινης πλάκας (ας πούμε πως είναι το μεταγενέστερο φιλμ) στο φως ήταν πολύ μεγάλος. Γι’ αυτόν τον λόγο, αντικείμενα που βρίσκονταν σε κίνηση, δεν μπορούσαν να φωτογραφηθούν. 

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είχε έναν χρόνο έκθεσης στο φως γύρω στα 7 λεπτά. Γι’ αυτόν τον λόγο οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια δείχνουν άδεια, ενώ είναι πολύ πιθανό, τη στιγμή της φωτογράφισης η κίνηση να ήταν έντονη. Όμως, ένας άγνωστος άντρας έγραψε ιστορία, έστω και άθελά του, αφού για εκείνα τα 7 λεπτά της έκθεσης του “φιλμ” στο φως, στεκόταν ακίνητος μπροστά στον λούστρο που του γυάλιζε τα παπούτσια. 

Λουί Νταγκέρ, εφευρέτης της νταγκεροτυπίας. Παρίσι, Boulevard De Temple, 1839
Πηγή Wikipedia

Στη φωτογραφία, μπροστά στον άντρα, ίσως φαίνεται κι ο λούστρος (πιθανώς ένα παιδί, συνηθισμένη εργασία για τους ανήλικους της εποχής). Κάποιοι μελετητές της φωτογραφίας, υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για λούστρο αλλά για μια βρύση, όμως αυτή η υπόθεση θεωρήθηκε αβάσιμη. Έγινε σύγκριση με άλλη μία φωτογραφία του Νταγκέρ στο ίδιο σημείο, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα το κασελάκι με  τα εργαλεία των λούστρων της εποχής. 

Λεπτομέρεια της προηγούμενης φωτογραφίας στην κάτω αριστερή πλευρά

Ο άντρας διακρίνεται στην κάτω και αριστερή πλευρά της εικόνας. 

8 Οκτωβρίου 2020,

Δημήτρης Α. Βλάχος