Ροζ Πάνθηρας

Ροζ Πάνθηρας: Από Animation Τίτλων Ταινίας Σε Αγαπημένη Σειρά Κινουμένων Σχεδίων

Ο Ροζ Πάνθηρας είναι ένας αγαπητός χαρακτήρας από τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων. Είναι πρωταγωνιστής πολλών τηλεοπτικών σειρών και ταινιών μικρού μήκους.

Ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Blake Edwards για τους τίτλους αρχής της σειράς ταινιών του Ροζ Πάνθηρα. Η πρώτη ταινία ονομάζεται The Pink Panther με πρωταγωνιστή τον Peter Sellers. Το 1963, ο Edwards σκέφτηκε να εντάξει animation στην έναρξη τίτλων της ταινίας κι έτσι απευθύνθηκε στους σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων, David DePatie και Friz Freleng.

Εκείνοι είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν έναν χαρακτήρα με την κομψότητα του Cary Grant και την αυθάδεια του James Dean. Έδωσαν στον χαρακτήρα τη μίμηση του Buster Keaton και τον έκαναν να κινείται στις νότες του μοτίβου που έγραψε ο Henry Mancini. Ο χαρακτήρας και η μουσική συνδυάστηκαν με ιδανικό τρόπο, ώστε να αποδώσουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα στις ταινίες του Edward. Οι τίτλοι αρχής είχαν μεγάλη επιτυχία. Το 1964 το περιοδικό Time έγραψε: “Τα κινούμενα σχέδια των τίτλων αρχής είναι καλύτερα από την ταινία”.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του χαρακτήρα στους τίτλους αρχής, οι σχεδιαστές δημιούργησαν μια σειρά ταινιών μικρού μήκους. Απέδωσαν στον Ροζ Πάνθηρα τα εξής χαρακτηριστικά: αριστοκρατικό, κομψό, εκλεπτυσμένο. Οι ιστορίες διακατέχονται από σουρεαλιστικό χιούμορ και ξετυλίγονται σε έναν στυλιζαρισμένο κόσμο, όπου η πραγματικότητα απεικονίζεται με λίγες και λιτές γραμμές. Ο χαρακτήρας δεν ακολουθεί την κοινή λογική. Το επαναλαμβανόμενο θύμα στις ιστορίες του είναι ένας αστείος, κοντός άντρας. Στα animation, ο κοντός άντρας είναι η καρικατούρα του Επιθεωρητή Clouseau.

Ο ήρωας έγινε αμέσως δημοφιλής και το πρώτο animation “The Pink Phink”, κέρδισε ένα βραβείο Academy Award. Ακολούθησαν με επιτυχία 123 ταινίες μικρού μήκους. Το 1968, στις ΗΠΑ, το τηλεοπτικό δίκτυο NBC άρχισε να μεταδίδει τη σειρά, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

23 Σεπτεμβρίου 2020,

Ντένη Κεφάλα