Σαν σήμερα 28/01

Σαν σήμερα 28/01

Σαν σήμερα 28/01

Έτος: 1754

Σαν σήμερα στις 28/01 του 1754 έγινε η πρώτη αναφορά της λέξης ”serendipity”. Τη λέξη ανέφερε ο πολιτικός, συγγραφέας και ξάδερφος του ναυάρχου Νέλσωνα, ο Οράτιος Γουόλπωλ (Horace Walpole) σε γράμμα που έστειλε προς τον φίλο του Horace Mann, τον Βρετανό απεσταλμένο στην Αυλή της Φλωρεντίας.

Ο Γουόλπωλ εμπνεύστηκε από ένα περσικό παραμύθι, τους «Τρεις Πρίγκιπες της Serendip». ”Serendip” είναι η αρχαία ονομασία της Σρι Λάνκα. Έτσι, χρησιμοποίησε τη λέξη ”serendipity” για τις ανακαλύψεις που γίνονται κατά τύχη. Με τη λέξη αυτή, ο Γουόλπωλ ονόμασε κάθε τυχαία ανακάλυψη.

Το 2004 η λέξη αυτή ψηφίστηκε σαν μια από τις δέκα πιο δύσκολες αγγλικές λέξεις που μπορούν να μεταφραστούν σε άλλες γλώσσες. Λόγω όμως της σημαντικής της έννοιας, τελικά εξάχθηκε από την αγγλική σε αρκετές ακόμα γλώσσες.

Το παραμύθι “The Travels and Adventures of Three Princes of Serendip” έχει περσική προέλευση. Διαδόθηκε στην Ευρώπη πρώτη φορά από τη Βενετία το 1557. Το 1722 μεταφράστηκε στα αγγλικά. Οι ιστορίες από την Ανατολή ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Αγγλία και στη Γαλλία το πρώτο μισό του 18ου αιώνα. Το παραμύθι περιείχε ιστορίες όπου οι πρίγκιπες με παρατήρηση, οξυδέρκεια και λογική έλυναν γρίφους για περιστατικά που εμφανίζονταν μπροστά τους τυχαία και κατέληγαν στα σωστά συμπεράσματα.

Ντένη Κεφάλα

28 Ιανουαρίου 2021