Σαν σήμερα 30/01

Σαν σήμερα 30/01

Σαν σήμερα 30/01

Έτος: 1975

Σαν σήμερα 30/01 του 1975 ο Ernő Rubik υποβάλλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση του “Magic Cube”, αργότερα γνωστός ως κύβος του Rubik.

Ο Ernő Rubik (Έρνο Ρούμπικ) είναι Ούγγρος καθηγητής αρχιτεκτονικής, γλύπτης και εφευρέτης. Γιος μιας ποιήτριας και ενός κατασκευαστή ανεμοπλάνων, ο Ρούμπικ σπούδασε γλυπτική στο Πολυτεχνείο της Βουδαπέστης και αρχιτεκτονική στην Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών και Σχεδιασμού. Όσο ήταν καθηγητής σχεδιασμού στην Ακαδημία, συνέχισε το χόμπι του να κατασκευάζει γεωμετρικά μοντέλα. Ένα από αυτά ήταν ένα πρωτότυπο του κύβου του, φτιαγμένο από 27 ξύλινα μπλοκ. O Rubik έκανε έναν μήνα να λύσει το πρόβλημα του κύβου.

Ο Κύβος του Ρούμπικ είναι ένα τρισδιάστατο μηχανικό παζλ. Αποτελείται από έξι έδρες. Η κάθε έδρα καλύπτεται από εννιά αυτοκόλλητα με έξι χρώματα: λευκό, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε  και πορτοκαλί. Ένας μηχανισμός περιστροφής επιτρέπει σε κάθε έδρα να περιστρέφεται ανεξάρτητα από τις άλλες, με αποτέλεσμα να συγχέονται τα χρώματα. Για να λυθεί το παζλ, πρέπει κάθε έδρα του κύβου να αποτελείται αποκλειστικά από αυτοκόλλητα του ίδιου χρώματος.

Ο Κύβος του Ρούμπικ ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια της δεκαετίας του 1980 και θεωρείται ευρέως το εμπορικότερο παιχνίδι στον κόσμο.

Ας δούμε τον Ernő Rubik να μιλάει για τον κύβο του.

30 Ιανουαρίου 2021