Ταξίδι στη Σελήνη με το Αυτοκίνητό σου

Πόσο μεγάλο θα ήταν ένα υποτιθέμενο ταξίδι από τη Γη στη Σελήνη με τα συμβατικά μεταφορικά μέσα που διαθέτουμε στον πλανήτη μας; Ας διαλέξουμε το οικογενειακό μας αυτοκίνητο. 

Είσαι καλεσμένος στο Χριστουγεννιάτικο δείπνο του ξαδέρφου σου, που εδώ και δυο χρόνια έχει μετακομίσει με την οικογένειά του, στην πρώτη ανθρώπινη αποικία στο φεγγάρι, για επαγγελματικούς λόγους.

Επειδή οι αποστάσεις στο διάστημα είναι μεγαλύτερες από εκείνες στις οποίες είμαστε συνηθισμένοι στη Γη, η πρόσκληση για το γεύμα έφτασε ανήμερα τον δεκαπενταύγουστο. Πότε πρέπει να ξεκινήσεις από το σπίτι σου για να βρίσκεσαι στη Σελήνη τα Χριστούγεννα; 

Η Σελήνη απέχει από τη Γη περίπου 385.000 χιλιόμετρα. Το αυτοκίνητό σου μπορεί να διατηρήσει μια μέση ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο. Ας δεχτούμε πως έχουμε στη διάθεσή μας τα εξής: μια τεράστια ευθεία αυτοκινητόδρομου που ενώνει τα δυο ουράνια σώματα, αρκετό οξυγόνο και βενζίνη που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του αυτοκινήτου, πολύ ελεύθερο χρόνο και φαντασία.

Για να βρίσκεσαι στη Σελήνη στην ώρα σου και να προλάβεις το δείπνο στο οποίο σε κάλεσε ο ξάδερφός σου, τότε πρέπει να ξεκινήσεις από τη Γη στις 4 Σεπτεμβρίου, με άφιξη μετά από 133 μέρες. Να εύχεσαι μόνο να αντέξει η μηχανή του αυτοκινήτου για 385.000 χιλιόμετρα ασταμάτητης λειτουργίας γιατί δεν υπάρχουν, προς το παρόν, συνεργεία στον φανταστικό μας αυτοκινητόδρομο. 

Αν δεν έχεις τόσο χρόνο στη διάθεσή σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το γρηγορότερο επιβατικό μέσο που κινείται σήμερα στην επιφάνεια της Γης, το κινέζικο τρένο Shanghai Maglev που μπορεί να αγγίξει την ταχύτητα των 430 χιλιομέτρων την ώρα. Έτσι, θα μπορούσες να ξεκινήσεις από τη Γη με την ησυχία σου, στις 19 Νοεμβρίου.  Ποιος δε θα αφιέρωνε 37 μέρες τις ζωής του για ένα τέτοιο ταξίδι; Κι άλλες 37 για να επιστρέψει, χώρια η διαμονή και τα τραπεζώματα με ντόπιες φεγγαρίσιες γουρουνοπούλες (που η έλλειψη βαρύτητας τις κάνει πεντανόστιμες και τις καθιστά περιζήτητες στη Γη). 

30 Σεπτεμβρίου 2020,

Δημήτρης Α. Βλάχος