Το πιο περίεργο τελευταίο γεύμα

Υπάρχουν πολλές ιστορίες γύρω από το τελευταίο γεύμα που ζητούν οι θανατοποινίτες στις ΗΠΑ πριν την εκτέλεσή τους. Γεύματα με ελάχιστες αλλά και με πολλές θερμίδες, απλές γεύσεις ή πολύπλοκες συνταγές. Ίσως ήταν του Victor Feguer, το πιο περίεργο τελευταίο γεύμα. 

Ο Victor Feguer (1935-1963), συνελήφθη στην Αλαμπάμα το καλοκαίρι του 1960 και οδηγήθηκε στη φυλακή, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του γιατρού Edward Bartels. 

Καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού, αφού απορρίφθηκε η έφεση του Feguer. Ο μόνος που μπορούσε να αλλάξει την απόφαση του δικαστηρίου ήταν ο τότε πρόεδρος,  John Fitzgerald Kennedy. Ο κυβερνήτης της Αϊόβα, Harold Hughes που ήταν πολέμιος της θανατικής ποινής, προσπάθησε να πείσει τον πρόεδρο να αλλάξει την απόφαση, κάτι που δεν κατάφερε, γιατί ο Kennedy θεώρησε το έγκλημα ιδιαίτερα βίαιο. Ήταν ο τελευταίος κρατούμενος που εκτελέστηκε στην πολιτεία της Αϊόβα. 

Victor Feguer, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του γιατρού Edward Bartels

Εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού στις 15 Μαρτίου του 1963, στο Fort Madison. Την προηγούμενη μέρα, ζήτησε για τελευταίο γεύμα μία ελιά με το κουκούτσι. 

Μετά την εκτέλεση, το κουκούτσι βρέθηκε στην τσέπη του νεκρού. Λένε πως ο Feguer ήλπιζε πως το κουκούτσι θα γινόταν ένα δέντρο ελιάς επάνω από τον τάφο του, ένα σύμβολο ειρήνης. Κανένα ελαιόδεντρο δεν υπάρχει επάνω από τον ανώνυμο τάφο του Victor Feguer, σε μια γωνιά του νεκροταφείου τού Fort Madison…

2 Οκτωβρίου 2020,

Δημήτρης Α. Βλάχος