Το χωριό Fucking και οι κλοπές των πινακίδων

Το χωριό Fucking (προφέρεται Φούκινγκ) βρίσκεται ανάμεσα στους καταπράσινους λόφους της βόρειας Αυστρίας, κοντά στο Salzburg. Έχει περίπου εκατό κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. 

Το όνομα του χωριού, όμως, δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή σημασία της λέξης στα αγγλικά, αλλά σημαίνει ”Το χωριό των Focko” (παλαιότεροι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής). Αν και μικρό, το γραφικό αυτό χωριό έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη λόγω της ιδιαιτερότητας του ονόματός του. 

Στο Fucking τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα περίεργο και συχνό φαινόμενο: οι τουρίστες κλέβουν ως αγαπημένο σουβενίρ τις οδικές πινακίδες, στις οποίες αναγράφεται το όνομα του χωριού. Η αντικατάσταση της πινακίδας κοστίζει στους κατοίκους 300 ευρώ τη φορά και για έναν δήμο 100 ατόμων είναι μεγάλη δαπάνη.

Το 2004 πραγματοποιήθηκε μια ψηφοφορία για την πιθανή αλλαγή του ονόματος του χωριού, αλλά οι κάτοικοι ψήφισαν κατά αυτής της πρότασης. Ο δήμαρχος του δήμου Tarsdorf (που περιλαμβάνει το Fucking) είπε ότι αποφασίστηκε να διατηρηθεί το όνομα του οικισμού όπως ήταν τα τελευταία 800 χρόνια.

Το χωριό χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και ιδρύθηκε από έναν Βαυαρό ευγενή. Η πρώτη μαρτυρία της ύπαρξης του χωριού χρονολογείται στο 1070. Λίγα χρόνια αργότερα, ο άρχοντας της εποχής ονομαζόταν Adalpertus de Fucingin. Σε κάποια έγγραφα του 1303 η πόλη αναφέρεται ως Fukching. Η σύγχρονη ορθογραφία χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Η κατάληξη -ing είναι μια αρχαία γερμανική κατάληξη που δηλώνει τον τόπο καταγωγής. Σε αυτήν την περίπτωση, το Fucking  δείχνει “τον τόπο των κατοίκων του Φόκο”.

Το 2005 οι έξι πινακίδες του χωριού σταθεροποιήθηκαν με μπετόν, οξυγονοκόλληση και πριτσίνια. Οι πινακίδες με το όνομα του χωριού είναι περιζήτητες και κάποιες έχουν δημοπρατηθεί στο eBay.

Φωτογραφία Τίτλου: Πηγή Wikipedia

21 Νοεμβρίου 2020,

Ντένη Κεφάλα