Τραγούδια Και Διάρκεια

Γιατί Τα Περισσότερα Τραγούδια Διαρκούν Περίπου 3 Λεπτά;

Τα τραγούδια συνοδεύουν τη ζωή όλων μας, σχεδόν από τη μέρα που γεννιόμαστε. Από τα νανουρίσματα μέχρι τα φοιτητικά πάρτι και τις μελωδίες που ακούμε στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας στη δουλειά. Έχεις όμως σκεφτεί γιατί στη συντριπτική τους πλειοψηφία διαρκούν 3 με 4 λεπτά;

Ο λόγος ήταν τεχνικός, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της δισκογραφίας, στις αρχές του 20ου αιώνα. Στη δεκαετία του 1920, ο δίσκος του γραμμοφώνου αντικατέστησε τον κύλινδρο του φωνογράφου κι έγινε το πιο διαδεδομένο μέσο αναπαραγωγής της μουσικής. Αυτοί οι δίσκοι των δέκα ιντσών που περιστρέφονταν στις 78 στροφές (rpm), μπορούσαν να αποθηκεύσουν λίγο περισσότερο από 3 λεπτά μουσικής. Αυτό βέβαια δεν ήταν κανόνας, γιατί η διάρκεια είχε σχέση με την πυκνότητα των αυλακιών που χαράζονταν επάνω στην επιφάνεια του δίσκου. Όμως, όσο περισσότερα ήταν αυτά τα αυλάκια, τόσο μειωνόταν και η ποιότητα του ήχου. Συμβατικά λοιπόν, τα 3 περίπου λεπτά, έγιναν η ιδανική διάρκεια ενός τραγουδιού. 

Τα τραγούδια που παίζονταν στα jukebox και το ραδιόφωνο των 60’s και των 70’s, κυκλοφορούσαν σε singles, που ήταν δίσκοι των 45 στροφών. Οι καλλιτέχνες έπρεπε λοιπόν να “χωρέσουν” τα τραγούδια τους, στη συγκεκριμένη μορφή αναπαραγωγής, για να παιχτούν παντού και να γίνουν επιτυχίες. 

Με την εμφάνιση νέων μορφών αποθήκευσης της μουσικής, όπως τα LP βινυλίου, τα CD και αργότερα το streaming (βλέπε Spotify), η δυνατότητα δημιουργίας μεγαλύτερων σε διάρκεια τραγουδιών έγινε εφικτή, όμως τα 3 περίπου λεπτά συνέχισαν και συνεχίζουν να επικρατούν μέχρι τις μέρες μας, ως η ιδανική διάρκεια ενός τραγουδιού. Ένα CD για παράδειγμα, μπορεί να αποθηκεύσει ώρες μουσικής, όμως οι δημιουργοί του (δηλαδή οι τεχνικοί της Philips που πρώτοι το κατασκεύασαν), περιόρισαν αυτόν τον χρόνο στα 74 λεπτά, συμβατικά, έτσι ώστε σε έναν τέτοιο δίσκο να χωράει η μεγαλύτερη συμφωνία του Μπετόβεν. 

24 Σεπτεμβρίου 2020,

Δημήτρης Α. Βλάχος