Τρόφιμα που κάποτε θεωρούνταν μαγικά

Κάποια τρόφιμα, που σήμερα αφθονούν στα ντουλάπια και στα ψυγεία των σπιτιών μας, κάποτε θεωρούνταν ιερά και ικανά για θαύματα.

Βλέποντας αυτά τα τρόφιμα στο τραπέζι μας σήμερα, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι έχουν κάτι «μαγικό». Ωστόσο, υπήρξαν εποχές, που κάποιοι πολιτισμοί πίστευαν πως αυτά τα τρόφιμα είχαν υπερδυνάμεις. Γι’ αυτό και τα λάτρεψαν. Κάποια χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία ασθενειών. Κάποια άλλα, λεγόταν πως, είχαν την ικανότητα να αναστήσουν τους νεκρούς και άλλα πως προστάτευαν τους ανθρώπους από το κακό. 

Οι αγκινάρες

Για τις αγκινάρες βρίσκουμε στοιχεία στην ελληνική μυθολογία. Η όμορφη νύμφη Κυνάρα, που ονομάζεται έτσι λόγω του σταχτιού χρώματος των μαλλιών της, εντυπωσίασε τον Δία με τα πράσινα και μοβ μάτια της. Ο Δίας την πήρε στον  Όλυμπο. Μια μέρα, όμως, αγανακτισμένος από τις συνεχείς αρνήσεις της, μετέτρεψε την Κυνάρα σε αγκινάρα τόσο πράσινη και ακανθώδη, όσο και ο χαρακτήρας της. Το ακανθώδες φυτό αποπλάνησε και τους Ρωμαίους, οι οποίοι πίστευαν ότι τμήματα της αγκινάρας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία της φαλάκρας αλλά και να προωθήσουν τη σεξουαλικότητα. Η φήμη της αγκινάρας ως αφροδισιακό συνέχισε ως την Αναγέννηση. Λέγεται ότι η Αικατερίνη των Μεδίκων κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες αγκινάρας. Αντιθέτως στις άλλες γυναίκες δεν επιτρεπόταν η κατανάλωσή τους, λόγω της σεξουαλικής δύναμης αυτού του φυτού.

Τα κρεμμύδια

Αποτελούν φαγητό της «φτωχής» κουζίνας και βασικό συστατικό σάλτσας. Για τα κρεμμύδια έχουν γίνει εκτεταμένες αναφορές στην Αιγυπτιακή τέχνη. Είναι συχνή η αναπαράστασή τους στους βωμούς θεών. Οι Αιγύπτιοι συνέδεαν τα κρεμμύδια με την αιώνια ζωή, λόγω των ομόκεντρων στρωμάτων τους κι έτσι τα έθαβαν με τους Φαραώ. Κρεμμύδια βρέθηκαν και σε μούμιες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι αυτοί οι βολβοί μπορούσαν να επαναφέρουν την αναπνοή στους νεκρούς. Μια άλλη υπόθεση είναι πως οι γνωστές αντισηπτικές τους ιδιότητες θεωρούνταν μαγικές και ως εκ τούτου χρήσιμες στη μεταθανάτια ζωή.

Τα σύκα

Τα σύκα αναφέρονται στη Βίβλο. Η μαγική τους φήμη, όμως, υπάρχει σε πολλούς πολιτισμούς. Το σύκο ήταν ιερό στην Αίγυπτο, στην Ιαπωνία και στην Ινδία. Οι Ρωμαίοι, επίσης, το θεωρούσαν σημαντικό, γιατί πίστευαν πως το καλάθι που περιείχε τα νεογέννητα, Ρωμύλο και Ρώμο, βρέθηκε κάτω από μια συκιά. Στην Αφρική οι γυναίκες της φυλής Κικούγιου έπαιρναν τον χυμό από τις συκιές και τον άλειφαν στο σώμα τους για να αυξήσουν τη γονιμότητά τους. Στη Βολιβία, αντίθετα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι στις συκιές κατοικούσαν τα κακά πνεύματα. 

7 Οκτωβρίου 2020,

Ντένη Κεφάλα