Τρύπες στα κτίρια του Χονγκ Κονγκ

Γιατί κάποια κτίρια στο Χονγκ Κονγκ έχουν τρύπες; Η αρχαία τέχνη του Φενγκ Σούι, το Πνεύμα των Δράκων και ο ρόλος τους στην αξιοπερίεργη και περίπλοκη αρχιτεκτονική του Χονγκ Κονγκ.

Κάποια κτίρια του Χονγκ Κονγκ διαπερνούνται από μεγάλες τρύπες. Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική σέβεται τη φιλοσοφία και την πνευματικότητα του τόπου. Αυτές οι τρύπες είναι ορθογώνια ανοίγματα και λέγονται πόρτες δράκου. Τα ανοίγματα καθιστούν δυνατό το πέρασμα των πνευμάτων των δράκων, από τα βουνά στα νερά του ωκεανού. Οι δράκοι είναι μυθολογικά πλάσματα που σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση, χαρίζουν σοφία, θάρρος κι ευημερία.

Άνεμοι που φέρνουν καλή τύχη 

Αυτό το ιδιαίτερο τέχνασμα ακολουθεί τις αρχές του φενγκ σούι, μιας αρχαίας τέχνης. Το φενγκ σούι μελετάει την κατάλληλη τοποθέτηση και προσανατολισμό των πραγμάτων. Σύμφωνα με αυτό, τα αντικείμενα πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία με τις πνευματικές δυνάμεις της φύσης που ευνοούν την εισροή της θετικής ενέργειας και την αποτροπή της κακής τύχης. Έτσι και η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική σέβεται και ακολουθεί την αρχαία τέχνη του φενγκ σούι, κατασκευάζοντας τα κτίρια με τον σωστό προσανατολισμό, ώστε να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εισροή της καλής τύχης.

Οι τρύπες στα κτίρια έχουν σκοπό να επιτρέψουν στα μεγαλοπρεπή μυθολογικά πλάσματα να φτάσουν από τα βουνά στη θάλασσα χωρίς εμπόδια. Πηγή Wikipedia

Αυτή η τέχνη επηρέασε τη γεωγραφική θέση του Χονγκ Κονγκ, το οποίο είναι χτισμένο μεταξύ ψηλών βουνών και ωκεανού. Ο μύθος λέει ότι τα πνεύματα των δράκων κατοικούν στα βουνά. Οι τρύπες στα κτίρια έχουν σκοπό να επιτρέψουν σε αυτά τα μεγαλοπρεπή μυθολογικά πλάσματα να φτάσουν στη θάλασσα χωρίς εμπόδια. Χάρη σε αυτές τις χαρακτηριστικές ‘’πόρτες’’, οι πολύτιμοι άνεμοι που φέρνουν καλοτυχία, μπορούν να διασχίζουν τον ορίζοντα της ασιατικής μητρόπολης χαρίζοντας ευημερία και πλούτο στους κατοίκους της.

9 Οκτωβρίου 2020,

Ντένη Κεφάλα