Βόρεια Κορέα και Κομμώσεις

Αν είσαι πολίτης της Βόρειας Κορέας, δε χρειάζεται να αγχώνεσαι για το νέο στυλ που σκέφτεσαι να δώσεις στο μαλλί σου. Ο Κιμ είναι εκεί για να σε καθοδηγήσει -και σ’ αυτόν τον τομέα-!

Στη Βόρεια Κορέα το στυλ δεν είναι προσωπική υπόθεση. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει έναν συγκεκριμένο κατάλογο που περιέχει 15 στυλ κουρέματος για τις γυναίκες και άλλα 15 για τους άντρες -ο αριθμός αυτός δεν είναι πάντα ο ίδιος στις αναφορές που βρήκαμε στο internet, είναι όμως αυτός με τον οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι-. Στις γυναίκες που είναι παντρεμένες προτείνεται ένα κούρεμα πιο κοντό, ενώ οι ανύπαντρες ενθαρρύνονται να έχουν σχετικά μακρύτερα μαλλιά. Οι τρίχες των νεαρών αντρών δεν πρέπει να ξεπερνούν σε μήκος τα 5 εκατοστά, ενώ οι μεγαλύτεροι μπορούν να τις διατηρούν μέχρι τα 7 εκατοστά.  

Πρώτο πόστερ φωτογραφημένο από τον Φινλανδό δημοσιογράφο Mika Mäkeläinen

Ο Φινλανδός δημοσιογράφος  Mika Mäkeläinen φωτογράφισε 2 πόστερ, τα οποία ισχυρίζεται πως απεικονίζουν τα επιτρεπόμενα από την κυβέρνηση κουρέματα στη χώρα (το κορυφαίο σε προτιμήσεις δε μοιάζει καθόλου με το κούρεμα του Kim Jong Un).

Δεύτερο πόστερ φωτογραφημένο από τον Φινλανδό δημοσιογράφο Mika Mäkeläinen

Καμία απόκλιση δεν είναι επιτρεπτή κι αν κάποιος τολμήσει να ξεφύγει από τα κλισέ, στη Βόρεια Κορέα υπάρχει (στ’ αλήθεια) η Fashion Police, πάντα έτοιμη να συνετίσει του στυλιστικούς επαναστάτες. 

6 Οκτωβρίου 2020,

Δημήτρης Α. Βλάχος