Το όρος Hiei και οι υπεράνθρωποι βουδιστές μοναχοί

Εδώ και δώδεκα περίπου αιώνες στο όρος Hiei, βορειοδυτικά του Kyoto στην Ιαπωνία, ζουν οι Tendai Gyōja, βουδιστές μοναχοί που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ’’υπεράνθρωποι που ακολουθούν τα βήματα του Βούδα’’, περπατώντας και τρέχοντας για τεράστιες αποστάσεις. 

Η εξοντωτική αθλητική δοκιμασία που οδηγεί τους μοναχούς στην  πνευματική αφύπνιση, ονομάζεται Kaihōgyō και ξεκινάει τον 9ο αιώνα με τον μοναχό Tendai Sōō Oshō, που θεωρείται ο ιδρυτής της. Ο Sōō Oshō έζησε σαν ασκητής στο όρος Hiei και οι διαδρομές του γύρω από το βουνό ακολουθήθηκαν στη συνέχεια από άλλους μοναχούς, που συνέχισαν την παράδοση του Kaihōgyō. 

Τι είναι αυτό που κάνουν όμως αυτοί οι υπεραθλητές μοναχοί, που τους καθιστά μοναδικούς σε αντοχή, δύναμη και υπομονή; Πολύ απλά, για να φτάσουν στην αφύπνιση, διανύουν μέσα σε 7 χρόνια μια απόσταση 46 χιλιάδων χιλιομέτρων. Αυτοί οι αριθμοί είναι εξωπραγματικοί, δύσκολο να τους συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο διανύουν αυτή την απόσταση είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός:

  • Πρώτος Χρόνος: 40 χιλιόμετρα τη μέρα για 100 μέρες. 
  • Δεύτερος Χρόνος: 40 χιλιόμετρα τη μέρα για 100 μέρες. 
  • Τρίτος Χρόνος: 40 χιλιόμετρα τη μέρα για 100 μέρες.
  • Τέταρτος Χρόνος: 40 χιλιόμετρα τη μέρα για 200 μέρες.
  • Πέμπτος Χρόνος: 40 χιλιόμετρα τη μέρα για 200 μέρες.
  • Έκτος Χρόνος: 60 χιλιόμετρα τη μέρα για 100 μέρες. 
  • Έβδομος Χρόνος: 84 χιλιόμετρα τη μέρα για 100 μέρες και 40 χιλιόμετρα τη μέρα για άλλες 100 μέρες. 

46.400 χιλιόμετρα για χίλιες μέρες μέσα σε 7 χρόνια, με υποδήματα φτιαγμένα από άχυρο, φορώντας ένα μεγάλο καπέλο και κουβαλώντας κεριά, θυμιάματα και βιβλία. (Για να κατανοήσουμε καλύτερα τα μεγέθη, είναι σαν μια πεζοπορία Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, 7 φορές τον χρόνο για 7 χρόνια, περίπου). 

Βουδιστής μοναχός Tendai Gyōja. Πηγή Wikipedia

Η διαδρομή αρχίζει τη νύχτα στο βουνό, σε μονοπάτια που δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα. Τον χειμώνα, οι χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι, είναι σημαντικά εμπόδια που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τους μοναχούς. 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχει και μια εξοντωτική δοκιμασία, τον πέμπτο χρόνο, που ονομάζεται Dōiri και σημαίνει “είσοδος στον ναό”. Κατά τη διάρκειά της, ο ήδη εξουθενωμένος μοναχός φτάνει στα όρια του θανάτου, μένοντας κλεισμένος στον ναό για 7 συνεχόμενες ημέρες, χωρίς νερό, φαγητό και ύπνο, επαναλαμβάνοντας mantra μέχρι και 100 χιλιάδες φορές την ημέρα. 

Είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας εξωπραγματικός άθλος. Λένε πως από το 1885 μέχρι σήμερα, μόνο 46 μοναχοί κατάφεραν να τον ολοκληρώσουν και μάλιστα, δύο από αυτούς, διένυσαν την απόσταση 2 φορές, δηλαδή για 2.000 μέρες(!). 

10 Οκτωβρίου 2020,

Δημήτρης Α. Βλάχος